Krem z dyni z dodatkiem pomarańczy

Pora jesienna to okazja do zrobienia zupy z dyni. Dynia to bardzo zdrowe warzywo bogate w witaminy i minerały. Więcej na ten temat tutaj

Zupa jest bardzo kremowa, rozgrzewająca z nutą pomarańczy i imbiru. Prosta, zdrowa i smaczna!

SKŁADNIKI

-1 kg dyni obranej

-mała cebula

-2 ząbki czosnku rozgniecionego

-łyżka oleju rzepakowego

-1 1/2 litra bulionu warzywnego

-marchewka gotowana

-2-3 plasterki startego imbiru

-sok z połowy pomarańczy

-100-150 ml mleka kokosowego

-sól i pieprz

Przygotowanie

Rozgrzej olej w dużym garnku, wrzuć pokrojoną cebulkę w drobną kostkę i zeszklij około 2 minut. Dodaj czosnek, starty imbir oraz dynię pokrojoną w kostkę. Duś dalej około 2-3 min.

Wlej bulion i gotuj pod przykryciem około 15 min, aż dynia zmięknie.

Do gotowej dyni, dodaj  ugotowaną marchewką, która została z bulionu, mleko kokosowe oraz z sok z pomarańczy. Wszystko zmiksuj na gładki krem, podgrzej 2-3 minuty, ale nie gotuj! Dopraw solą i pieprzem według smaku. Zupę można posypać natką pietruszki lub świeżym tymiankiem.

Smacznego!

 

Udostępnij: