Lubicie leczo?
Dziś przygotowałam dla Was leczo z dodatkiem cukinii, a zamiast kiełbasy dodałam kurczaka przez co potrawa jest mniej kaloryczna a wcale nie mniej smaczna niż tradycyjna.

Danie jest pyszne i aromatyczne, w dodatku proste w przygotowaniu. Cukinia, którą dodałam do potrawy ma niski indeks glikemiczny sprawia, że danie to polecam w diecie cukrzyków i insulinoopornych. Leczo nie zawiera także nabiału ani glutenu.

Składniki na 2 porcje

-średnia cukinia

-2 szt papryki czerwonej

-cebulka

-2 ząbki czosnku

-1 łyżka oleju rzepakowego

-passata pomidorowa 500 ml lub w sezonie pomidory przetarte

-200 g piersi z kurczaka

-szczypta pieprzu czarnego

-oregano, bazylia

-bulion warzywny 1 1/2 szklanki

 

 

 

Cebulkę kroimy w drobną kostkę czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na 1 łyżce oleju razem z umytym,  i pokrojonym w mniejszą kostkę kurczakiem. Kurczak musi być obsmażony z obu stron.

Następnie dodaj passatę pomidorową, zioła oraz pokrojone warzywa. Wszystko podlej bulionem i duś około 15 min aż warzywa zmiękną i mięso będzie gotowe.

Leczo może być samodzielnym daniem lub jako świetny dodatek do ryżu lub makaronu.

 

Smacznego 😉

 

 

 

Udostępnij: