Owsianka to jeden z moich ulubionych posiłków. Dzisiaj jednak przygotowałam ją nieco inaczej niż na co dzień bo z dodatkiem maku. Mak jest dobrą alternatywą wapnia dla tych co nie jedzą nabiału i w diecie wegetariańskiej.

Składniki

-250 ml mleka jaglanego (można przyrządzić samemu w domu)

-banan lub jabłko

-1 łyżka maku niebieskiego

-5 łyżek owsianki bez glutenu

-1 łyżka suszonej żurawiny

-szczypta imbiru i cynamonu

Przygotowanie

Wypłucz mak pod bieżącą wodą. W niedużym garnku, zagotuj mleko, dodaj mak, gotuj na małym ogniu około 5 min. Dodaj płatki owsiane i gotuj dalej ok. 3 minut., mieszaj od czasu do czasu. Kolejno dodaj banana pokrojonego w plastry, żurawinę, przyprawy. Wszystko razem wymieszaj.

 

 

 

Bez nabiału, bez glutenu, bez cukru

 

 

Smacznego!

Udostępnij: